Наурыз айында тамақтану сапасына мониторинг жүргізу туралы анықтама
Қазіргі таңда білім алушыларды тамақтандыруды ұйымдастыруға қойылатын талаптар сәйкес Асхана санитарлық нормаға сай, қазіргі заманғы дизайнмен жабдықталған «Дұрыс тамақтану» бұрышы безендірілген, қажетті құрылғылармен жабдықталған. Бракераж комиссия мүшелері азық-түліктердің сапасын тексеріп қабылдап және тамақтың сапасын, санитарлық талаптарға сай болуын қадағалап отырады. Асханадағы азық-түліктердің сақталу мерзімін растайтын сертификатары бар. Жеткізілген азық-түлік тауарларының сапасы мен сақталу мерзімі мектептің тамақтандырудың сапасына мониторинг жүргізу жөніндегі (бракераж) комиссияның құрамымен тексеріліп тұрады. Асхананың, аспазшылардың тазалығы үздіксіз комиссия құрамымен әр аптаның соңында тексеріліп тұрады, тексеру нәтижелері тексеру журналына тіркеліп, мониторинг жүргізіліп отырылады.Тексерілу нәтижесінде асханада сапасы бұзылған азық-түлік жоқ. Комиссия мүшелері тарапынан мектепке жеткізілген азық – түліктердің сапасы, тағам өнімдерінің жарамдылық мерзімі тексеріліп, қолданысқа беріліп отырады. Тез бұзылатын тамақ өнімдері ет, сүт, айран және т.б. тағамдарды мектеп асханасындағы сақтау температурасы төмен тоңазытқышта сақтайды. Тоңазытқыштың іші таза санитарлық-гигиеналық талапқа сай , ішінде температураны бақылауға арналған термометр орнатылған. Көкөніс өнімдері асханадағы қойма бөлмесіндегі арнайы жасалған сөрелерде, бөлек қораптарда сақталады. Мектепте арнайы ыстық тамақпен қамтылған оқушылардың саны қадағаланып, тіркеу журналына белгіленіп отырады. Асханадағы дайындалатын күнделікті тағам мемлекет тарапынан ыстық тамақпен қамтылған оқушылар санына қарай күнделікті даярланады. Асханадағы тамақтанатын залда мектеп басшысымен бекітілген ас мәзірі ілініп тұр. Онда тағамдардың атауы, әр дайын тағамның шығымы көрсетіледі. Осы ас мәзірі бойынша тағамның дайындалуын, шикі тағамдардың жарамдылығын және тиым салынған тағамдардың дайындалмауын күнделікті қадағалап отырады.
Бракераж комиссия мүшелері тағам дайын болған соң 15 – 20 минуттан кейін, оқушылар тамақтанбастан 30 минут бұрын алынады. Бір порциялық тағам арнайы арналған кұтыларға 1 тәулікке алынады. Тағам сапалы дайындалуын, (дәмі, түсі, иісі, қою, қоймалжын, сұйық) талапқа сай дайындалуын бақылап отырды. Сонымен қатар медбике бракераж журналына тіркеп отырады. Журналда тағамның атауы, дайындалған уақыты, бракераж жүргізілген уақыты, бағалау нәтижесі көрсетіледі.
Қолданыста жүрген ыдыстар 0,015% хлор ерітіндісімен залалсыздандырылады. Асханада қол жуатын қолжуғыш, сабын,қол сүртетін қолсүлгі үнемі қолданыста тұрады. Асхананың іші таза, жарық, санитарлық жағдайы қанағаттанарлық деңгейде.Технологиялық және тазалықты сақтау құралдарымен жабдықталған.
Әлеуметтік педагог: М.Ермуханова

